Başbakanı Jonas Gahr Store, ülke olarak devletini resmen tanıyacaklarını duyurdu.
İskandinav ülkesinin kararı, Gazze’ye ölüm yağdıran İsrail’in, Filistin’in tanınmasının “aşırılığı ve istikrarsızlığı körükleyeceği” yönündeki uyarılarının ortasında geldi.
Tel Aviv hükümetine liderlik eden Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıları durdurması konusunda yoğun uluslararası baskılarla karşı karşıya kalmış durumda.
28 Mayıs’ı işaret etti: Resmen tanıyacağız
Store, “Tanınma olmazsa Orta Doğu’da barış olamaz.” ifadesini kullandı. 28 Mayıs itibarıyla Filistin devletini resmen tanıyacaklarını söyledi ve ekledi:
Filistin’in bağımsız bir devlete sahip olma konusunda temel hakkı var. Bu nedenle Filistin’i, gerektirdiği tüm hak ve yükümlülüklere sahip bağımsız bir devlet olarak göreceğiz.
Norveç’in Filistin devletini tanıması adımı, 1993 yılında imzalanan ilk Oslo Anlaşması’ndan 30 yıl sonra gerçekleşti. İskandinav ülkesindeki hükümet, o tarihten bu yana “Filistinlilerin iki devletli çözüme doğru önemli adımlar attığını” söylüyordu.
Avrupa’da Filistin’i tanıma adımları
İrlanda ve İspanya’nın da Filistin’i tanıyacağı belirtiliyor. Mayın ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımak için harekete geçeceklerinin sinyallerini vermişlerdi.
The Guardian’a göre İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, resmi tanıma tarihini ilan edecek.
İspanya: Tek çözüm iki devlet
Sanchez, İsrail’in Gazze’deki saldırısına yönelik eleştiriler konusunda önde gelen Avrupalı liderlerden biri oldu. İspanyol lider, iki devletli çözümün Orta Doğu’daki krize tek çare olduğunun altını çiziyor.